Waarom garantie bestaat


Als een elektronisch onderdeel net uit de fabriek komt, zijn ze meestal maar enkele seconden getest. Deze nieuwe onderdelen komen meestal binnen 1 jaar in een nieuw apparaat. De meeste nieuwe apparaten van de betere merken worden ongeveer 3 uur getest voordat ze in een doos gaan op weg naar een klant.

De betrouwbaarheid van nieuwe onderdelen en apparaten zijn, als ze net uit de fabriek komen, helaas nog maar 0% (nul procent). De onderdelen en apparaten moeten nu bij een klant ingespeeld worden en dan begint ook de langdurige test. Afhankelijk van hoeveel een apparaat gebruikt wordt, bestaat er een inspeelperiode van ongeveer 1 jaar. Van helemaal nieuw tot ongeveer 1 jaar zal de betrouwbaarheid van het apparaat toenemen tot ongeveer 100%.

Hierdoor is garantie ontstaan.

Hierna komt het er op aan hoe het apparaat ontworpen en gebouwd is. Er zijn apparaten die voor 3 jaar gebouwd worden, maar natuurlijk ook voor 5, 8, 10, 15, 20 of heel soms voor 30 jaar. In deze periode heeft het apparaat een betrouwbaarheid van ongeveer 100%. We leven tegenwoordig helaas in een tijdperk dat bijna niets meer langer dan 5 tot 10 jaar meegaat. Als het langer mee gaat, dan heeft u echt geluk of het apparaat is op een zeer goede manier gebruikt.

Aan het einde van zo'n berekende levensduur gaat de betrouwbaarheid van een apparaat weer langzaam terug naar 0%. Als de 0% is bereikt komt de radicale staat van kapot tot stand en dan kan er dus ook een kettingreactie ontstaan, zodat er heel veel kapot gaat in een apparaat. Om te voorkomen dat een apparaat echt kapot gaat heeft ieder audio apparaat na 5 tot 15 jaar een grote onderhoudsbeurt nodig.

Omdat er bij een grote onderhoudsbeurt vaak nieuwe onderdelen of tin in de apparaten komen gaat de betrouwbaarheid van die onderdelen en dus ook het apparaat weer gedeeltelijk terug naar bijna 0%, maar tegelijkertijd ook weer omhoog. Na een grote onderhoudsbeurt moet het apparaat dus ook weer ingespeeld worden en dat duurt ongeveer 3 tot 12 maanden. Hierna heeft het apparaat weer een betrouwbaarheid van bijna 100%.

Daarom geven wij minimaal 1 jaar garantie op alle onderdelen in een apparaat en als extra service minimaal 2 jaar volledige of beperkte garantie op alle verkochte apparaten.

Dit betekent dus ook dat een gebruikt apparaat van 2 tot 5 jaar of na ongeveer 3 maanden na een grote onderhoudsbeurt veel en veel betrouwbaarder is dan een nieuw apparaat.

In Nederland wordt garantie ook vaak gezien als een soort verzekering. U kunt dus bij ons ook meer garantie erbij kopen.


U kunt ook altijd een e-mail sturen naar: DPAudio@kpnmail.nl